hammerglass epd skarmar 1300x400-8

”En godkendt EPD for vores materiale letter kundernes miljøarbejde”

Publiceret 2022-07-06

Vi tager teten med miljøvaredeklaration for polykarbonatarbonat

Siden januar 2022 er der kommet krav om miljøvaredeklarationer for nybyggerier i byggebranchen. Formålet med dette er, at alle led i processen kan få et helhedsbillede af et projekts samlede miljøbelastning – en såkaldt livscyklusanalyse. Vi er nu klar med vores deklaration og kan dermed tilbyde vores kunder de værdifulde informationer.

– Så snart de nye krav kom, besluttede vi, at vi skulle være hurtige på aftrækkeren. Det handler jo om kundeservice, og vi har mange kunder inden for netop nybyggeri af ejendomme, men også inden for store projekter, der involverer støjdæmpning langs veje, jernbaner og omfartsveje. Vores materiale har mange unikke fordele, der gør det til et fremragende valg til fremtidens bæredygtige projekter – både inden for infrastruktur og byggeri. At vi nu kan levere en gennemarbejdet og godkendt EPD (Environmental Product Declaration) betyder, at vores kunder lettere kan komme videre i deres egne processer med de nye regler, bemærker Peter Hultberg, der er kvalitets- og produktionschef hos Hammerglass.

 

Et komplekst arbejde

– Vi har engageret eksterne konsulenter for at få alle tal så nøjagtige som muligt, og det er et utroligt komplekst arbejde, der kræver, at der er flere øjne til at kunne granske forholdene fra flere vinkler. Det er ikke noget, man bare lige gør. Det tager sin tid. En EPD tager højde for udvindingen af materialets råstoffer, fremstillingsprocessen, anvendelsen og al transport mellem de forskellige trin – hele vejen til genanvendelsesprocessen. Det er en cirkel, der skal være helt gennemsigtig, og hvor man skal kunne sammenligne og vurdere de forskellige trin ud fra social nytte og klimaaftrykket, fortsætter Peter Hultberg.

Hammerglass EPD miljövarudeklaration Peter Hultberg

"Man skal have helhedsbilledet foran sig"

Den nye miljøvaredeklaration fremhæver Hammerglass-materialet i tykkelserne 6 og 12 mm, men virksomheden har også tidligere udarbejdet godkendte EPD'er for støjskærmsløsningerne System Mark-2 og Stolpfri (en barriere konstrueret med lave stålfødder i stedet for høje stålstolper).

– Når man kigger på f.eks. en støjskærmsløsning, skal der tages højde for flere forskellige faktorer, når først skærmen er på plads. Vil den gulne, så den skal udskiftes inden for f.eks. 10-15 år? Er den brandfarlig i tilfælde af brand? Er den nem at vedligeholde, så de løbende omkostninger holdes nede? Vores Mark 2-system har en forventet levetid på over 40 år, hvilket er en væsentlig del af det samlede puslespil ved en livscyklusanalyse. Hvis brugsperioden er kort, betyder det, at hele kredsløbet fra råstofudvinding til produktion, transport og affaldsbortskaffelse starter forfra. Og igen og igen ... Man skal have helhedsbilledet foran sig og ikke lade sig stoppe ved tanken om, at plastikmaterialer i alle situationer er et dårligere miljøvalg end f.eks. glas.

Flere nyheder