Plast, plexi, PC-glas, Hammerglass... Hvad er hvad?

Plastplader er gennem årtier generelt blevet kaldt for plexiglas. Men er dette virkelig det rigtige udtryk? Der findes trods alt mange typer plastik – og ikke alle kan være plexiglas. Og hvad er Hammerglass så? Vi udreder begreberne!

Hvad er Hammerglass®?

Hammerglass® er en slidstærk og optisk klar polykarbonatplade som er 300 gange stærkere end glas - og nærmest ubrudelig. Hammerglass-pladerne er belagte med en hård overfladebelægning af kiseloxid, som beskytter mod ridser og slitage. Overfladebehandlingen giver desuden en UV-beskyttelse på 99,96%, hvilket forhindrer at Hammerglass-pladerne udbleges eller bliver grumset over tiden. Hammerglass bidrar ej till spridning av eld, utan självslocknar vid antändning.

Hvad er polykarbonat?

Polykarbonat (PC, PC-glas) er en transparent, sej termoplast med ualmindelig god holdbarhed. Polykarbonat markedsføres under varemærkerne Hammerglass, Lexan, Makrolon, Saphir og flere. Forskellen mellem de forskellige fabrikater og varemærker består bl.a. i pladernes renhed og overfladebelægning. Uden overfladebelægning kan PC let få ridser og begynder at gulne indenfor et halvt år. Mange overfladebelægninger beskytter først og fremmest mod gulningen.

Hvad er Plexiglas®?

Plexiglas® er et af flere varemærkebetegnelser for akrylplasten polymethylmethacrylat (PMMA). Under plexiglas forstås i det daglige dog oftest (men fejlagtigt) generelt plastplader. Plexiglas er omkring 30 gange stærkere end almindeligt glas, men er følsomt over for ridser og opløsningsmidler. Plexiglas brænder ved antænding.

Hvad er akryl?

Akryl er en betegnelse for det termoplastiske polymetylmetakrylat (PMMA), som markedsføres under handelsnavne som Bonoplex, Perspex og Plexiglas. Akrylplast er følsom overfor syrer, acetone og andre opløsningsmidler. Akrylplast kan skelnes fra Hammerglass ved, at det revner, når det bøjes og hvis man slår på det – i modsætning til Hammerglass, der bøjer uden at revne. Desuden kan akrylplast brænde, mens Hammerglass er selvslukkende ved antænding.

Flere spørgsmål & svar