Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse med vores websted (for at tilpasse indholdet, analysere webtrafikken samt for at stille funktioner for sociale medier og annoncer til rådighed). Du godkender anvendelsen af cookies, hvis du surfer videre på webstedet. For mere information om vores private policy klik her>>

Glas-skolen

Der findes en række forskellige typer glas som markedsføres som "sikringsglas" eller "sikkerhedsglas". Alle har deres fordele og ulemper. Her besvarer vi de sædvanligste spørgsmål vedr. glas, sikkerhedsglas, sikringsglas og vores produkter. Kontakt os gerne, hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål. Hvis du i en eller anden form arbejder med sikkerhed og bygninger, er du hjertelig velkommen til at deltage i et af vores gratis seminarer, hvor vi gennemgår og demonstrerer styrker og svagheder på forskellige typer glas.

Hvad er Hammerglass®?

Hammerglass® er en slidstærk og transparent polykarbonatplade som er 300 gange stærkere end glas - og nærmest udestruerbar. Hammerglass-pladerne er belagte med en hård overfladebelægning af kiseloxid, som beskytter mod ridser og slitage. Overfladebehandlingen giver desuden en UV-beskyttelse på 99,96%, hvilket forhindrer at Hammerglass-pladerne udbleges eller bliver grumset over tiden.

Hvad er polykarbonat?

Polykarbonat (PC) er en transparent, sej termoplast med ualmindelig god holdbarhed. Polykarbonat markedsføres under varemærkerne Hammerglass, Lexan, Makrolon, Saphir og flere. Forskellen mellem de forskellige fabrikater og varemærker består bl.a. i pladernes renhed og overfladebelægning. Uden overfladebelægning kan PC let få ridser og begynder at gulne indenfor et halvt år. Mange overfladebelægninger beskytter først og fremmest mod gulningen.

Hvad er Plexiglas®?

Plexiglas® er et af flere varemærkebetegnelser for akrylplasten polymethylmethacrylat (PMMA). Under plexiglas forstås i det daglige dog oftest (men fejlagtigt) generelt plastplader. Akrylplast er følsom overfor syrer, acetone og andre opløsningsmidler. Forskellen mellem akrylplast og Hammerglass er, at akrylplasten springer ved bøjning og slag - i forskel til Hammerglass, som kan bøjes uden at der springer. Desuden kan akrylplast brænde, mens Hammerglass er selvslukkende ved antænding.

Hvad er sikkerhedsglas?

Glas, som forhindrer eller virksomt modvirker risikoen for personskader ved kontakt med glas, skal betegnes som personsikkerhedsglas, i praksis sikkerhedsglas (jf. det engelske "safety glass").
Klassificering EN 12600 og DS/EN 356, P1A til P3A.

Hvad er sikringsglas?

Glas som sikrer mod hærværk, beskydning, indtrængen, indbrud, eksplosioner og sprængninger, vandtryk, elektromagnetisk stråling, røntgenstråling, brand, støj og UV-stråling skal betegnes som sikringsglas (jf. det engelske "security glass").
Klassificering EN 356, P6B til P8B.

Hvad er hærdet glas?

Hærdet glas er op til fem gange stærkere end sædvanligt glas. Når det knuses, springer det i et utal af småstykker - det kender alle, som engang har tabt et Duralex-glas på gulvet. Glasstykkerne er i sig selv ikke skarpe, hvilket er forklaringen på, hvorfor man anvender hærdet glas til sideruderne i biler. Fordelene med hærdet glas er, at det er forholdsvis billigt og nemt at installere. Ulemperne er, at hærdet glas skal bestilles efter mål, da det efter hærdningen ikke kan skæres, hvilket medfører lange leveringstider. Hærdet glas er heller ikke specielt forstærket. Et let slag med en skarp eller spids genstand er nok til at ruden springer.

Hvad er lamineret glas?

Lamineret glas består af to eller flere glasplader som er "limet" sammen med en plastfolie. Det kaldes undertiden også for "lamelglas" og fejlagtigt for "panserglas". Lamineret glas kan gøres meget tykt, hvilket sammen med de seje mellemlag kan gøre det meget modstandsdygtig - t.o.m. skudsikkert ved tilstrækkelig tykkelse. Ruder med lamineret glas er dog meget dyre i indkøbet og desuden besværlig at installere. Den store ulempe ved lamineret glas er dog - i forskel til Hammerglass - at der hurtigt springer (selv om der holder sammen), hvilket gør det til et dyrt materiale for udsatte miljøer.

Hvad er sikkerhedslamineret glas?

Sædvanligt planglas kan lamineres med en beskyttelsesfilm på en eller begge sider. Den store fordel ved sikkerhedslamineringen er, at det er en billig løsning for at gøre en sædvanlig glasrude modstandsdygtigere mod stød og slag. Sikkerhedsfilmen forhindrer også at glassplinter flyver omkring når ruden knuses. Påføring af sikkerhedsfilmen kan foretages, uden at glasset skal udskiftes. Sikkerhedsfilmen gør dog ruden ikke specielt meget stærkere. Ved en ikke alt for stor belastning springer ruden og må udskiftes (og en ny fil påføres).

Hvad er skudsikkert glas?

Skudsikkert eller skudhæmmende glas består av flere glasplader, som lamineres sammen, for at kunne modstå kraften fra en kugle. Glaspakken bliver ofte meget tyk - 5 cm eller mere - og dermed også meget tung. Klassificering EN 1063, BR1 til BR7.

Hvor sikker er indbrudsgitre og rullejalousier?

Beklageligvis har mange tyve lært, hvordan de slipper af med indbrudsgitre/rullejalousier. En stærk wire spændt fast i kofangeren eller trækkrogen på bilen - og indbrudsgitret er fjernet i et sekund. Foruden at forstyrre synet ind i butikken og udstillingsvinduet foregiver gitteret i mange tilfælde en falsk sikkerhed.

I hvilke modstands- og sikkerhedsklasser findes Hammerglass?

Brudsikre Hammerglass-løsninger findes i samtlige modstands- og sikkerhedsklasser op til P8B, hvilket svarer til den højeste modstandsklasse for indbrudsgitre og rullejalousier. Hammerglass Skudsikring er godkendt i klasserne BR1-NS, BR4-NS samt BR6-NS og Hammerglass Eksplosionssikring i klasserne EXR1/EXR2.

Hvad er mekanisk revnedannelse?

Sædvanligt vinduesglas kan springe af flere forskellige grunde. Når glasset f.eks. er forkert installeret eller et skruehoved ligger an mod glasset kan der opstå revner. Typisk for denne type revnedannelse er, at revnerne udbreder sig i uregelmæssige vinkler fra glassets kant. Tag kontakt med din installatør, hvis der skulle opstå revner.

Hvad er termisk revnedannelse?

Termisk revnedannelse kan opstå, når vinduesglas bliver kraftigt overophedet. En termisk revne udgår altid retvinklet fra glassets kant, til forskel fra mekanisk forårsagede revner, som udbreder sig i uregelmæssige vinkler. Tag kontakt med din installatør, hvis der skulle opstå revner.

Hvad er MTK?

Monteringstekniska Kommittén MTK (i dag Glascentrum) er en komité indenfor glasbranchens organisationer, hvis mål det er at glas monteres på korrekt måde.

Hvad er Svensk Planglasförening?

Svensk Planglasförening er en interesseorganisation som forener producenter, forædlere og handelsvirksomheder indenfor den svenske glasbranche.