Ofte stillede spørgsmål om Beskyttelsesglas og Sikkerhedsglas

Der findes en række forskellige typer glas som markedsføres som "sikringsglas" eller "sikkerhedsglas". Alle har deres fordele og ulemper. Her besvarer vi de sædvanligste spørgsmål vedrørende glas, sikkerhedsglas, sikringsglas og vores produkter. Kontakt os gerne, hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål. Hvis du i en eller anden form arbejder med sikkerhed og bygninger, er du hjertelig velkommen til at deltage i et af vores gratis seminarer, hvor vi gennemgår og demonstrerer styrker og svagheder på forskellige typer glas.

HAMMERGLASS - PLEXIGLAS - PC - AKRYL

Hvad er Hammerglass®?

Hammerglass® er en slidstærk og optisk klar polykarbonatplade som er 300 gange stærkere end glas - og nærmest ubrudelig. Hammerglass-pladerne er belagte med en hård overfladebelægning af kiseloxid, som beskytter mod ridser og slitage. Overfladebehandlingen giver desuden en UV-beskyttelse på 99,96%, hvilket forhindrer at Hammerglass-pladerne udbleges eller bliver grumset over tiden. Hammerglass bidrager ikke til spredning af ild, men er selvslukkende ved antænding.

Hvad er polykarbonat?

Polykarbonat (PC) er en transparent, sej termoplast med ualmindelig god holdbarhed. Polykarbonat markedsføres under varemærkerne Hammerglass, Lexan, Makrolon, Saphir og flere. Forskellen mellem de forskellige fabrikater og varemærker består bl.a. i pladernes renhed og overfladebelægning. Uden overfladebelægning kan PC let få ridser og begynder at gulne indenfor et halvt år. Mange overfladebelægninger beskytter først og fremmest mod gulningen.

Hvad er Plexiglas®?

Plexiglas® er et af flere varemærkebetegnelser for akrylplasten polymethylmethacrylat (PMMA). Under plexiglas forstås i det daglige dog oftest (men fejlagtigt) generelt plastplader. Plexiglas er omkring 30 gange stærkere end almindeligt glas, men er følsomt over for ridser og opløsningsmidler. Plexiglas brænder ved antænding.

Hvad er akryl?

Akryl er en betegnelse for det termoplastiske polymetylmetakrylat (PMMA), som markedsføres under handelsnavne som Bonoplex, Perspex og Plexiglas. Akrylplast er følsom overfor syrer, acetone og andre opløsningsmidler. Akrylplast kan skelnes fra Hammerglass ved, at det revner, når det bøjes og hvis man slår på det – i modsætning til Hammerglass, der bøjer uden at revne. Desuden kan akrylplast brænde, mens Hammerglass er selvslukkende ved antænding.

Hvor høj er den optiske kvalitet ved Hammerglass®?

En 12-millimeter Hammerglass-rude har samme høje niveau af optisk kvalitet som ruder i helikoptere og flyvemaskiner.

Hvor stor er varmereduktionen med Hammerglass IR?

Hammerglass IR (infrarød) fjerner 45-55% af solstrålerne udefra.

Hvordan slipper man af med statisk elektricitet?

Den statiske elektricitet på Hammerglass-ruder forsvinder, hvis ruderne vaskes med vand, der er tilsat lidt skyllemiddel (almindeligt skyllemiddel til vaskemaskine).

Hvilke beskyttelses- og sikkerhedsklasser har Hammerglass?

Hammerglass' ubrydelige glasløsninger fås i alle beskyttelses- og sikkerhedsklasser op til P8B, hvilket svarer til den højeste beskyttelsesklasse for indbrudsgitre og rullegitre. Hammerglass’ skudsikring er godkendt i klasse BR1-NS, BR4-NS,  BR6-NS, og Hammerglass’ eksplosionssikring i klasse EXR1/EXR2.

Hvordan bestiller man Hammerglass-ruder?

Salget foregår gennem forhandlere, vores webshop eller Hammerglass ApS direkte. Vi besvarer gerne spørgsmål, og deltager aktivt i produktudviklingen af nye løsninger.

SIKKERHEDSGLAS & SIKRINGSGLAS

Hvad er sikkerhedsglas?

Glas, som forhindrer eller virksomt modvirker risikoen for personskader ved kontakt med glas, skal betegnes som personsikkerhedsglas, i praksis sikkerhedsglas (jf. det engelske "safety glass"). Klassificering EN 12600 og DS-EN 356, P1A til P3A.

Hvad er sikringsglas?

Glas som sikrer mod hærværk, beskydning, indtrængen, indbrud, eksplosioner og sprængninger, vandtryk, elektromagnetisk stråling, røntgenstråling, brand, støj og UV-stråling skal betegnes som sikringsglas (jf. det engelske "security glass"). Klassificering DS-EN 356, P6B til P8B.

Hvad er hærdet glas?

Hærdet glas er op til fem gange stærkere end sædvanligt glas. Når det knuses, springer det i et utal af småstykker - det kender alle, som engang har tabt et Duralex-glas på gulvet. Glasstykkerne er i sig selv ikke skarpe, hvilket er forklaringen på, hvorfor man anvender hærdet glas til sideruderne i biler. Fordelene med hærdet glas er, at det er forholdsvis billigt og nemt at installere. Ulemperne er, at hærdet glas skal bestilles efter mål, da det efter hærdningen ikke kan skæres, hvilket medfører lange leveringstider. Hærdet glas er heller ikke specielt forstærket. Et let slag med en skarp eller spids genstand er nok til at ruden springer.

Hvad er lamineret glas?

Lamineret glas består af to eller flere glasplader som er "limet" sammen med en plastfolie. Det kaldes nogle ganger også for "lamelglas" og fejlagtigt for "panserglas". Lamineret glas kan gøres meget tykt, hvilket sammen med de seje mellemlag kan gøre det meget modstandsdygtig - t.o.m. skudsikkert ved tilstrækkelig tykkelse. Ruder med lamineret glas er desværre meget dyre i indkøbet og desuden besværlig at installere. Den store ulempe ved lamineret glas er dog - i forskel til Hammerglass - at der hurtigt springer (selv om der holder sammen), hvilket gør det til et dyrt materiale for udsatte miljøer.

Hvad er sikkerhedslamineret glas?

Sædvanligt planglas kan lamineres med en beskyttelsesfilm på en eller begge sider. Den store fordel ved sikkerhedslamineringen er, at det er en billig løsning for at gøre en sædvanlig glasrude modstandsdygtigere mod stød og slag. Sikkerhedsfilmen forhindrer også at glassplinter flyver omkring når ruden knuses. Påføring af sikkerhedsfilmen kan foretages, uden at glasset skal udskiftes. Sikkerhedsfilmen gør dog ruden ikke specielt meget stærkere. Ved en ikke alt for stor belastning springer ruden og må udskiftes (og en ny fil påføres).

Hvad er skudsikkert glas?

Skudsikkert eller skudhæmmende glas består av flere glasplader, som lamineres sammen, for at kunne modstå kraften fra en kugle. Glaspakken bliver ofte meget tyk - 5 cm eller mere - og dermed også meget tung. Klassificering EN 1063, BR1 til BR7.

SIKRINGSNIVEAUER & MODSTANDSKLASSER

I hvilke modstands- og sikringsklasser findes Hammerglass?

Brudsikre Hammerglass-løsninger findes i samtlige modstands- og sikkerhedsklasser op til P8B, hvilket svarer til den højeste modstandsklasse for indbrudsgitre og rullejalousier. Hammerglass Skudsikring er godkendt i klasserne BR1-NS, BR4-NS samt BR6-NS og Hammerglass Eksplosionssikring i klasserne EXR1/EXR2.

Hvor sikker er indbrudsgitre og rullejalousier?

Beklageligvis har mange tyve lært, hvordan de slipper af med indbrudsgitre/rullejalousier. En stærk wire spændt fast i kofangeren eller trækkrogen på bilen - og indbrudsgitret er fjernet i et sekund. Foruden at forstyrre udstillingsvinduet og synet ind i butikken foregiver gitteret i mange tilfælde en falsk sikkerhed.

FLERE SPØRGSMÅL OM GLAS

Hvad er mekanisk revnedannelse?

Sædvanligt vinduesglas kan springe af flere forskellige grunde. Når glasset f.eks. er forkert installeret eller et skruehoved ligger an mod glasset kan der opstå revner. Typisk for denne type revnedannelse er, at revnerne udbreder sig i uregelmæssige vinkler fra glassets kant. Tag kontakt med din installatør, hvis der skulle opstå revner.

Hvad er termisk revnedannelse?

Termisk revnedannelse kan opstå, når vinduesglas bliver kraftigt overophedet. En termisk revne udgår altid retvinklet fra glassets kant, til forskel fra mekanisk forårsagede revner, som udbreder sig i uregelmæssige vinkler. Tag kontakt med din installatør, hvis der skulle opstå revner.

Flere spørgsmål & svar