RABS

Sikkerhedsruder i eksplosionstestet stålramme

hammerglass automotive rabs

Ruder, der kan stå imod, når det virkelig kræves

Ikke detonerede sprængmidler, store sten og kampesten kan indebære direkte livsfare for maskinføreren. Af denne grund er der strengere regler for bjerg- og minearbejde. Ved risiko for forsagere eller ved stenknusning skal der anvendes specielt glas til maskinens ruder. Hvis der er fare for voldsomme slag, er det ikke nok at kun frontruden er sikret. Ved en kraftig eksplosion kan også sideruderne trykkes ind i kabinen, uanset om de er af hærdet eller lamineret glas. Også til sideruder og bagruder findes der Hammerglass-løsninger.

En ramme. En rude. 230 kg.

En ramme. En rude. Mod 230 kg fra 5,2 meters højde. Se vores seneste FOPS-test fra juni 2021.

Udskift ruden. Ikke chaufføren.

 

Se flere testfilmer

Rock on. Rock off.

Hammerglass sammenlignet med et konkurrerende lamineret glas i en FOPS-test i efteråret 2020.

 

Sådan gik det, og spørgsmålet er...

GLAS eller HAMMERGLASS.
Hvad vælger du?

  

Se flere testfilmer

Eksplosionstestet sikkerhedsglas

En række tests af Hammerglass køretøsjruder iht. EN 13124-2 er blevet udført hos SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) i Borås. Et antal forskellige ruder blev monteret i forskellige typer af stålrammer. Der gennemførtes syv sprængninger i en afstand på 3 meter og 5 meter. Resultatet var, at 12 mm tykke Hammerglass-ruder klarer en trykbølge fra 3 kg TNT i en afstand på 3 meter.

Som et ekstra test i slutningen af testrækken lagde SP nogle brosten foran sprængladningen. Stenene lavede dybe hak i ruderne, men heller ikke mere. Derimod gik stenene direkte gennem containerens stålplade – 3 mm tyk corténstål - og selve containeren blev flyttet af eksplosionskraften, selvom den var blevet fyldt med 20 tons betonblokke, for at den skulle stå stabilt.

Det her er RABS

En køretøjsrude, der bruges i virkelig hårde arbejdsmiljøer, skal opfylde visse krav, både i forhold til effektivitet og sikkerhed. RABS er en betegnelse for køretøjsruder, der viser, at ruderne opfylder en kombination af internationale sikkerhedsstandarder.

  • R43 - Repskydd, UV-skydd etc
  • AXE - Skarpt föremål
  • BLAST - Tryckvåg vid explosion
  • STONE - Stor sten i hög hastighet

For at kunne blive mærket som "RABS Approved" skal ruderne have opnået godkendte resultater i alle fire tests. Ved at bruge en RABS-klassificeret løsning opfyldes krav i forhold til personbeskyttelse ved arbejde med risiko for stensprængning, faldende sten og stenknusning. Hammerglass 12 mm i stålramme opfylder kravene for RABS.

R43 ECE Regulation No.43 (R43). En omfattende serie af tests for køretøjsglas, bl.a. ridsebeskyttelse, UV-beskyttelse, belastningsgrad. Obligatorisk for alle køretøjer.
AXE Skarp genstand (EN 356, P8B), hvor ruden har modstået 72 slag med en maskinmonteret økse, uden at øksen har slået hul på glasset.
BLAST Trykbølge ved detonation (EN 13124-2, EXR 2), en test hvor 3 kg TNT er blevet detoneret i en afstand på 3 meter fra rude i godkendt stålramme. Ruden er monteret i stålramme for at ikke trykkes ind i kabinen.
STONE Tung genstand med stor hastighed (EN 15152-2), hvor et 1 kg tungt aluminiumsprojektil skydes mod ruden med en hastighed på 450 km/h og en vinkel på 90 grader. Modsvarer en stor sten med høj hastighed.
FOPS Falling Object Protective Structure/FOG Falling Object Guard (EN ISO 3449, ISO 10262, ISO 8083). I testen fryses hele konstruktionen ned til -18°C, hvorefter en 227 kg tung stålcylinder falder ned på ruden fra 5,2 meters højde, hvilket svarer til en kraft på 11.600 joule.
Læs mere om sikkerhedsniveauer
hammerglass rabs hytt

Patenterede sprængningsrammer

Mmaskinføreren skal kunne føle sig sikker, selv når ulykken er ude. Hammerglass patenterede sprængningsrammer er blevet udviklet med fokus på højeste personsikkerhed i krævende miljøer.

 

Det specielt udviklede system med en 12 mm tyk Hammerglass-rude fastboltet i en kraftig stålramme har gennemgået hårde tests hos SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) og SMP (Svensk Maskinprovning) og opfylder alle krav som stilles for RABS-klassificeringen.

 

For at kunne modstå slitage fra vinduesviskere i ekstremt støvede og sandede miljøer som grusgrave og stenbrud, er frontruden udstyret med en Hammerglass ScreenSaver beskyttelsesrude. ScreenSaver-ruden forhindrer at ruden i RABS-rammen opslides af gentagne stenslag ved f.eks. stenknusning. ScreenSaver-ruden kan nemt nemt udskiftes, når den er slidt op.

 

  • Mærkespecifikke patenterede RABS-rammer til almindelige maskinmodeller
  • Leveres med 12 mm Hammerglass og 4 mm ScreenSaver beskyttelsesrude
  • Fås med eller uden vinduesvisker

Læs mere om  ScreenSaver beskyttelsesruder
hammerglass hytt skyddsklass 3

A - Hammerglass RABS-ramme: 12 mm Hammerglass i eksplosionstestet stålramme

B - ScreenSaver beskyttelseserude: 4 mm Hammerglass

C - Klemramme: Til ScreenSaver beskyttelsesrude

D - Evakueringsrude: 12 mm Hammerglass

E - Øvrige ruder: 12 mm Hammerglass

Maksimal sikkerhed med Modstandsklasse 3

Hvis maskinen anvendes i virkelig hårde miljøer med risiko for flyvende sten ved høj fart eller eksplosioner selv fra siden, er det nødvendigt med kraftige RABS-godkendte ruder rundt om hele førerhuset, hvis føreren skal sidde sikkert. Modstandsklasse 3 er den mest komplette beskyttelsesklasse og henviser til arbejde, der indebærer store risici for fører og køretøj. For at opnå Modstandsklasse 3 skal en række forskellige beskyttelseskriterier være opfyldt. For at have maksimal beskyttelse skal du dit køretøj være i Modstandsklasse 3.

 

  • Forruden skal være RABS-klassificeret, hvilket betyder, at maskinens originale rude skal udskiftes med en 12 mm Hammerglass-rude monteret i en eksplosionstestet stålramme.
  • Alle øvrige ruder i kabinen skal være af 12 mm Hammerglas.
  • Kabinen skal have en flugtvej via et evakueringsvindue. Denne skal være tilgængelig for føreren i tilfælde af et stenskred, som blokerer for andre udgange. Evakueringsruden skal også kunne åbnes udefra. 

Læs mere om modstandsklasser
MONTERING

Sådan monteres Hammerglass RABS sprængningsrammer

Vores instruktionsvideoerer beregnet til serviceværkstedernes montører og viser principløsninger. Montagen er forskellig, alt efter hvilken type køretøj, hvilket fabrikat og hvilket model der er tale om. Med hver Hammerglass-rude og RABS-ramme følger en detaljeret og specifik monteringsinstruktion. Denne skal læses, inden montagen påbegyndes!

 

Se flere instruktionsfilmer